Noe om kveitefisket i Rødøy

2018

18. sep, 2018

Kveite - over to meter - ikke spiselig lenger

All kveite over to meter skal slippes ut i havet igjen
FISKERI HAVET NYHETER
Av Synne Mauseth
Publisert:18. september 2018, kl. 09:59

Lofotposten: På grunn av høyt innhold av potensielt farlige fremmedstoffer, innførte Fiskeridirektoratet i oktober 2017 et påbud om at all kveite over to meter skal slippes ut i havet igjen.

– Påbudet gjelder både død og levende kveite, og er uavhengig av om aktøren er kommersiell eller om det dreier seg om fritidsfiske. Regelen gjelder i alle norske farvann, sier rådgiver i reguleringsseksjonen i Fiskeridirektoratet, Andreas Haugstvedt.

Få nyhetene servert i innboksen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev
Han forklarer at påbudet er basert på en rapport fra Mattilsynet, som viste at det ble funnet høyere konsentrasjon av miljøgifter i større kveiter. Mattilsynet anmodet Fiskeridirektoratet om å innføre påbudet.

– Tanken er at fisken ikke skal tas til land, og at man på den måten unngår kveite som potensielt kan ha høy konsentrasjon av miljøgifter i seg, legger Haugstvedt til.

1968 Sølvkveite

© RLA (20946).

Diverse

1982

Jens Bakkeland forteller fra gamle dager...

"Kveita er en stor rovfisk, og den gjør stor skade på fiskernes redskaper når den forsyner seg av fisk som er fast i linene. Jens Bakkeland , Reppasjøen, var med sin motorbåt og satte vel hundre kveiteangler nord for Otervær. En brosme hadde bitt seg fast på en angel, og så hadde en kveite slukt den. Kveita dro av sted med bruket, men gjorde ingen stor skade. Fiskerne så utenpå kveita at den hadde fisk i seg. Det var et eksemplar på 70 kg., og den ble solgt for 1 kr pr kg. De fikk i alt 3 storkveiter på denne turen og mange små av samme slaget. De tre store veide til sammen 200 kg, så det var en heldig tur".

Fra Fiskerihistorie for Nordland "I storm og stilla" av Eivind Thorsvik, Bodø 1982.

1936

Godt kveitefiske i Rødøy

NA 1936 Desember.
Godt kveitefiske i Rødøy.
På fjordene i Røødy har det den siste tid vært godt kveitefiske. Også kveitegarnskjøyter langveisfra drifter der.

1934 april

© RLA. NA. (363).